Kiełki
shadow

KIEŁKI – bardzo zdrowe

Kiełki – źródło zdrowia Jeszcze niedawno nie były zbyt popularne na naszych talerzach i kojarzyły się raczej z daniami z Dalekiego Wschodu. Na szczęście moda na zdrowe jedzenie spowodowała, że kiełki na stałe zagościły w naszych jadłospisach. I bardzo dobrze, dlatego że jest to żywność biofunkcjonalna, czyli taka, …

warzywa
shadow

WARZYWA – ZAWSZE WARTO JEŚĆ

WARZYWA – ZAWSZE WARTO JEŚĆ    Warzywa powinny być stałym elementem naszych posiłków ponieważ są jednym z głównych źródeł składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. „Zawartość” warzyw zależy od ich rodzaju, gatunku, odmiany, sposobu …

shadow

Pomidor zdrowia doda

Zdrowie w pomidorach Za co kochamy POMIDORY, bo zawierają dużo witaminy C dzięki temu wzmacniają naszą odporność i przyspieszają gojenie się ran. Jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Okrągły pomidor swym wnętrzu posiada również witaminę E, beta-karoten, jest neutralizatorem …

buraki
shadow

Burak kontra rak

Burak Burak zwyczajny jest rośliną dwuletnią z rodziny komosowatych. Znane obecnie odmiany buraka uprawnego pochodzą od buraka dzikiego (Beta maritima), który do dziś rośnie na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Burak jest jednym z …

cukinia
shadow

Kabaczek czyli cukinia

Kabaczek inaczej cukinia – to odmiana dyni zwyczajnej. Odmiana wyselekcjonowana i przywieziona z Włoch stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina/mała dynia. Cukinia czy kabaczek Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła pod nazwą kabaczek. W Polsce jest uprawiana i znana pod obiema …

marchew
shadow

Marchew

MARCHEW Znana była już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy obecnie, nie była wówczas zbyt ceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o jędrnym korzeniu i słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego …