Kabaczek

cukinia

inaczej cukinia – to odmiana dyni zwyczajnej. Odmiana wyselekcjonowana i przywieziona z Włoch stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina/mała dynia.

Cukinia czy kabaczek

Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła pod nazwą kabaczek. W Polsce jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.

Odmiany cukinii

Istnieje wiele odmian kabaczków różniących się dość znacznie między sobą zarówno kształtem, jak wyglądem i smakiem. Dużą popularnością to warzywo cieszy się w Europie, w Rosji, i na Bałkanach. Kabaczki są niskokaloryczne, 100 g cukinii wynosi ok. 15 kcal, o niewielkiej wartości odżywczej .Główną ich zaletą jest wyborny smak, są niezwykle delikatne. Odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii. Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Cukinia zawiera duże ilości cukrów, witaminy B,PP i C oraz karoten.

 
autor.n.podst.dost.mat. K.G.