OWOCE – PYSZNE I ZDROWE
woce są źródłem wszelkiego rodzaju witamin i wielu składników odżywczych, dlatego tak ważne jest, aby były stałym elementem naszej diety.
Owoce powinniśmy jeść codziennie, nie ma dziś problemu z kupnem, są dostępne przez cały rok, praktycznie na wyciągnięcie ręki – na działce, w ogrodzie przy domu, na ryneczku między blokami, w każdym sklepie spożywczym, czy wreszcie w supermarketach.
Owoce kuszą w sklepach swoim kolorem i kształtem, w asortymencie wcześniej nie spotykanym, obok naszych, rodzimych jabłek, gruszek, malin, czy czereśni, leżą owoce najbardziej egzotyczne, znane kiedyś tylko z filmów lub książek podróżniczych.
Wartości odżywcze owoców
Owoce z racji swych „wartości i zawartości” mogą być traktowane jako produkty lecznicze – dostarczają bowiem cennego błonnika, wielu witamin, są też świetnym źródłem węglowodanów i praktycznie nie zawierają tłuszczu. Zaleca się spożywanie 5 dawek owoców i warzyw dziennie, a jeżeli robimy to regularnie, to one się odwdzięczają i działają :
- wspomagają przemianę materii i procesy trawienia;
- utrzymują gospodarkę wodną organizmu w równowadze;
- działają przeciwzapalnie;
- wpływają wzmacniająco na układ odpornościowy;
- są źródłem błonnika, witamin C,B,A, ale też wapnia, magnezu, potasu, fosforu;
- wpływają na budowę kości, zębów, włosów, skóry, paznokci;
- wspomagają pamięć i zwiększają zdolność koncentracji;
- pomagają przeciwdziałać chorobom serca i nowotworowym;
- wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu;
Owoce – zdrowotne właściwości
Owoce są naszym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami i procesami starzenia się organizmu. Jeżeli jesteśmy świadomi, jak funkcjonuje nasz organizm, czego mu potrzeba by sprawnie „działał” , jakie schorzenia mogą nas spotkać, jeżeli wreszcie, poważnie traktujemy zalecenia lekarzy i stosujemy odpowiednią dietę, to w naszym codziennym menu muszą znaleźć się owoce. Pamiętajmy też, aby jeść je do godziny 17 (ze względu za zawarte w nich węglowodany). Wiedza o zawartości cukru jest ważna bo nie wszyscy powinni jeść wszystkie owoce (najmniej cukru mają: rabarbar, maliny, jeżyny, żurawina a najwięcej: winogrona, figi, banany, mango, mandarynki i wszelkie suszone).
Owoce cudownie na nas wpływają, poprawiają nam samopoczucie, a poza wszystkim, są po prostu pyszne i tylko od naszej fantazji zależy jak wkomponujemy je w codzienny jadłospis, czy surowe, przetworzone, w sałatkach, surówkach, sokach, koktajlach, musach, sorbetach, przecierach – możliwości są nieograniczone.
autor.n.podst.dost.mat. K.G.