Owoce

OWOCE

– PYSZNE  I  ZDROWE

Owoce są źródłem wszelkiego rodzaju witamin i wielu składników odżywczych, dlatego tak ważne jest, aby były stałym elementem naszej diety.

Owoce powinniśmy jeść codziennie, nie ma dziś problemu z kupnem, są  dostępne przez cały rok, praktycznie na wyciągnięcie ręki – na działce, w ogrodzie przy domu, na ryneczku między blokami, w każdym sklepie spożywczym, czy wreszcie w supermarketach.

Owoce kuszą w sklepach swoim kolorem i kształtem, w asortymencie wcześniej nie spotykanym, obok naszych, rodzimych jabłek, gruszek, malin, czy czereśni, leżą owoce najbardziej egzotyczne, znane kiedyś tylko z filmów lub książek podróżniczych.

 

Wartości odżywcze owoców

Owoce z racji swych „wartości i zawartości” mogą być traktowane jako produkty lecznicze – dostarczają bowiem cennego błonnika, wielu witamin, są też świetnym źródłem węglowodanów i praktycznie nie zawierają tłuszczu. Zaleca się spożywanie 5 dawek owoców i warzyw dziennie, a jeżeli robimy to regularnie, to one się odwdzięczają i działają :

  • wspomagają przemianę materii i procesy trawienia;
  • utrzymują gospodarkę wodną organizmu w równowadze;
  • działają przeciwzapalnie;
  • wpływają wzmacniająco na układ odpornościowy;
  • są źródłem błonnika, witamin C,B,A, ale też wapnia, magnezu, potasu, fosforu;
  • wpływają na budowę kości, zębów, włosów, skóry, paznokci;
  • wspomagają pamięć i zwiększają zdolność koncentracji;
  • pomagają przeciwdziałać chorobom serca i nowotworowym;
  • wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu;

 

Owoce – zdrowotne właściwości

Owoce są naszym wielkim sprzymierzeńcem  w walce z chorobami i procesami starzenia się organizmu. Jeżeli jesteśmy świadomi, jak funkcjonuje nasz organizm, czego mu potrzeba by sprawnie „działał” ,  jakie schorzenia mogą nas spotkać, jeżeli wreszcie,  poważnie traktujemy zalecenia lekarzy i stosujemy odpowiednią dietę, to w naszym codziennym menu muszą znaleźć się owoce. Pamiętajmy też, aby jeść je do godziny 17 (ze względu za zawarte w nich węglowodany). Wiedza o zawartości cukru jest ważna bo nie wszyscy powinni jeść wszystkie owoce (najmniej cukru mają: rabarbar, maliny, jeżyny, żurawina a najwięcej: winogrona, figi, banany, mango, mandarynki i wszelkie suszone).

Owoce cudownie na nas wpływają, poprawiają nam samopoczucie, a poza wszystkim, są po prostu pyszne i tylko od naszej fantazji zależy jak wkomponujemy je w codzienny jadłospis, czy surowe, przetworzone, w sałatkach, surówkach, sokach, koktajlach, musach, sorbetach, przecierach – możliwości są nieograniczone.

autor.n.podst.dost.mat. K.G.