PROBIOTYKI – DOBRE BAKTERIE

Probiotyki – dobre bakterie czyli specjalnie wyselekcjonowane kultury żywych bakterii, lub drożdży (najczęściej pałeczki kwasu mlekowego) podawane doustnie. Dobre bakterie żyją w naszym jelicie (i nie tylko tam), są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, dzięki nim mikroflora w jelicie jest utrzymywana na właściwym poziomie. Gdy „złe” bakterie zaczynają dominować, wywołując jakieś zaburzenia, czy choroby, trzeba podać „dobre”, które wyrównają poziom w jelicie. Nowoczesne preparaty probiotyczne, stosuje się dziś nie tylko jako niezbędną osłonę w leczeniu antybiotykami. Ponieważ zakres ich działania jest bardzo szeroki i dają naszemu organizmowi wiele korzyści warto mieć je zawsze pod ręką.

 

Kapsułka, w której zamknięte są kultury żywych, dobrych bakterii działa wielokierunkowo:

  • jako osłona przy kuracji antybiotykowej;
  • poprawia odporność organizmu stymulując działanie układu immunologicznego;
  • ma doskonały wpływ na działanie układu pokarmowego (poprawia przemianę materii, ruchy robaczkowe jelit,  zwalcza wrzody żołądka, zapobiega zakażeniom jelitowym);
  • działa skutecznie na „sensacje żołądkowe” typu wzdęcia, uporczywe zaparcia, biegunki spowodowane zatruciem pokarmowym, czy zmianą wody;
  • zmniejsza dolegliwości wywołane alergiami pokarmowymi, łagodzi objawy nietolerancji laktozy;

 

Dolegliwości związane z tym, co dzieje się w naszych jelitach bywają bardzo uciążliwe, często są dla nas wstydliwe i mogą nam skutecznie utrudnić normalne funkcjonowanie w ciągu dnia. Dlatego warto stosować kuracje preparatami probiotycznymi – zasiedlać w swoich jelitach dobre bakterie,  pozwolić im tam popracować i poprawić stan naszego przewodu pokarmowego. W aptekach dostępne są probiotyki w formie kapsułek, ważne, aby były one kwasoodporne bo muszą przetrwać w środowisku niekorzystnym (niskie pH żołądka, działanie enzymów trawiennych i kwasów żółciowych).  Są bezpieczne, skuteczne,  łatwe  do połknięcia raz dziennie, nie musimy ich przechowywać w lodówce, i naprawdę  warto po nie sięgać (szczególnie, że niestety, nie zawsze to, co zjadamy podoba się naszym jelitom).

 
autor.n.podst.dost.mat. K.G.