PROBIOTYKI – DOBRE BAKTERIE
Probiotyki – dobre bakterie czyli specjalnie wyselekcjonowane kultury żywych bakterii, lub drożdży (najczęściej pałeczki kwasu mlekowego) podawane doustnie. Dobre bakterie żyją w naszym jelicie (i nie tylko tam), są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, dzięki nim mikroflora w jelicie jest utrzymywana na właściwym poziomie. Gdy „złe” bakterie zaczynają dominować, wywołując jakieś zaburzenia, czy choroby, trzeba podać „dobre”, które wyrównają poziom w jelicie. Nowoczesne preparaty probiotyczne, stosuje się dziś nie tylko jako niezbędną osłonę w leczeniu antybiotykami. Ponieważ zakres ich działania jest bardzo szeroki i dają naszemu organizmowi wiele korzyści warto mieć je zawsze pod ręką.
Kapsułka, w której zamknięte są kultury żywych, dobrych bakterii działa wielokierunkowo:
- jako osłona przy kuracji antybiotykowej;
- poprawia odporność organizmu stymulując działanie układu immunologicznego;
- ma doskonały wpływ na działanie układu pokarmowego (poprawia przemianę materii, ruchy robaczkowe jelit, zwalcza wrzody żołądka, zapobiega zakażeniom jelitowym);
- działa skutecznie na „sensacje żołądkowe” typu wzdęcia, uporczywe zaparcia, biegunki spowodowane zatruciem pokarmowym, czy zmianą wody;
- zmniejsza dolegliwości wywołane alergiami pokarmowymi, łagodzi objawy nietolerancji laktozy;
Dolegliwości związane z tym, co dzieje się w naszych jelitach bywają bardzo uciążliwe, często są dla nas wstydliwe i mogą nam skutecznie utrudnić normalne funkcjonowanie w ciągu dnia. Dlatego warto stosować kuracje preparatami probiotycznymi – zasiedlać w swoich jelitach dobre bakterie, pozwolić im tam popracować i poprawić stan naszego przewodu pokarmowego. W aptekach dostępne są probiotyki w formie kapsułek, ważne, aby były one kwasoodporne bo muszą przetrwać w środowisku niekorzystnym (niskie pH żołądka, działanie enzymów trawiennych i kwasów żółciowych). Są bezpieczne, skuteczne, łatwe do połknięcia raz dziennie, nie musimy ich przechowywać w lodówce, i naprawdę warto po nie sięgać (szczególnie, że niestety, nie zawsze to, co zjadamy podoba się naszym jelitom).
autor.n.podst.dost.mat. K.G.