kasza gryczana

WRACAMY DO KASZY

Kasze były od zawsze obecne w tradycyjnej, polskiej kuchni, bardzo długo stanowiły podstawę codziennych posiłków. Dopiero w XVII wieku ziemniaki zaczęły powoli zastępować wszechobecną kaszę. Dzisiejsi 40+ na pewno pamiętają z dzieciństwa śniadaniową owsiankę, kaszę manną polaną roztopionym masłem lub sokiem owocowym, krupnik tak gęsty, że łyżka w nim stała, czy obiadową kaszę z gulaszem. Potem, gdy ruszyliśmy z paszportami w świat, jakby zapomnieliśmy o naszych rodzimych kaszach. Ale dziś widać wyraźnie, że kasze wracają na nasze stoły i nie jest ważne, czy dzieje się to za sprawą mody, snobizmu, czy świadomości zdrowego żywienia. NAJWAŻNIEJSZE, że kasze znowu są w naszym jadłospisie – bo naprawdę warto je jeść.

ZDROWA KASZA

Kasza jest wspaniałym, nieprzetworzonym produktem, otrzymywanym z przerobu ziarna zbóż, nie zawiera żadnych środków konserwujących ani polepszaczy smaku. Jej skład chemiczny i wartości odżywcze są zbliżone do wartości produktu wyjściowego, czyli ziarna zboża, z którego ją pozyskano. Źródłem najcenniejszych wartości odżywczych jest łuska i zarodek – a te w ziarnach kaszy są nienaruszone, ponieważ przy obłuskiwaniu usuwa się tylko niejadalne części ziarna. Jadalne nasiona zbóż, czyli kasze (bardziej lub mniej rozdrobnione) możemy pozyskać praktycznie z każdego zboża, stąd też ich podział: – kasze gryczane (inaczej tatarczane), – kasze jęczmienne (pęczak, perłowa), – kasze owsiane (płatki), – kasze z pszenicy (manna), – kasze z prosa (jaglana), – kasze z kukurydzy, – kasze z ryżu. Kasze są źródłem witamin i cennych składników mineralnych, zawierają żelazo, potas, cynk, magnez, witaminy z grupy B, są niezastąpione, jeśli chodzi o błonnik, regulujący procesy trawienia. Im grubsza kasza, tym więcej w niej błonnika. Potrawy z kasz robi się szybko, mają dużą wartość odżywczą, są tanie i dają duże pole do popisu naszej wyobraźni kulinarnej. Zupy, dania podstawowe, dodatki do potraw mięsnych, kotlety, pasztety, nadzienia do pierogów, gołąbków, zapiekanki, ciasta, budynie – wszędzie jest miejsce dla małych lub większych ziarenek. Warto wrócić.

autor.n.podst.dost.mat. K.G.