gruszki

Gruszka – soczysta i bogata

Składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, jod, bor.

Witaminy A1, B1, B2, B6,C, PP, kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), węglowodany, pektyny, olejki eteryczne, kalorii około 60 – brzmi jak wyliczanka, ale znajdziemy to wszystko w gruszce. Taki bogaty owoc powinien być stałym elementem naszej diety. Ponad to w gruszce występują komórki kamienne, czyli twarde cząsteczki miąższu, które czasami czujemy między zębami po zjedzeniu gruszki.

Dojrzałe gruszki są bardzo soczyste, słodkie, miękkie, czasem mamy wrażenie,
że bardziej  „pijemy” gruszkę  niż ją jemy, mają też dużo więcej cukru niż kiedy są twarde i mniej dojrzałe.

Jedzenie gruszek wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu:

  • regulują działanie układu pokarmowego – pektyny czyszcząc jelita zapobiegają zaparciom i zaleganiu resztek pokarmu, pobudzają przemianę materii , komórki kamienne wspomagają perystaltykę jelit , pozytywnie działają na cały przewód pokarmowy; kompot z gruszki polecany jest przy stanach zapalnych układu pokarmowego;
  • działają  przeciwgorączkowo, pomagają  przy stanach zapalnych gruczołu krokowego, dróg moczowych, kamicy nerkowej, mają pozytywny wpływ na układ moczowy;
  • obniżają ciśnienie tętnicze, uszczelniają  naczynia włosowate;
  • dzięki zawartości boru mają  dobroczynny wpływ na działanie mózgu, pobudzają go do pracy, wzmagają koncentrację, bor jest również pomocny przy transporcie wapnia w organizmie (ważne przy zagrożeniu osteoporozą);
  • jod zawarty w gruszkach wspomaga prawidłową pracę tarczycy;
  • zjedzenie gruszki na długo daje uczucie sytości, nie sięgamy więc po inne przekąski i nie narażamy się na dodatkowe, zbędne kilogramy;

Oczywiście należy pamiętać aby nie „przedawkować” tych owoców, by z zaparcia nie wpaść w rozwolnienie, umiar i znajomość reakcji swojego organizmu pomogą nam w ustaleniu odpowiedniej dawki, by „od gruszek nie bolał brzuszek”.

Sięgamy po nie chętnie w kuchni ponieważ świetnie komponują się i podkreślają smaki innych produktów, doskonale pasują do pleśniowych serów, orzechów włoskich, twardych, wędzonych szynek, wątróbki, buraków, ciast, deserów,  sałatek owocowych, łączymy je często z czekoladą, marynujemy, a suszone są niezbędne do rozgrzewającego kompotu imbirem i cynamonem.

 autor.n.podst.dost.mat. K.G.