AnanasAnanas – sprzymierzeniec odchudzania

Ananas – historia

Kupcy po odkryciu ananasa przez Krzysztofa Kolumba na Karaibach w XV wieku nazwali go pineapple, czyli jabłko o wyglądzie sosny (pine – sosna, apple – jabłko).
Tubylcy zza oceanu uprawiali go długo zanim poznały się na nim europejskie podniebienia.
Na polskim gruncie modę na ananasa zaszczepił podkomorzy Stanisław Poniatowski, brat króla Stanisława Augusta, który w szklarniach warszawskich ogrodów Frascati uzyskiwał nawet 5 tys. sztuk w roku. Nazwę „ananas” zawdzięczamy indyjskiemu słowu „nana”, które oznacza „zapach” Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, ale kto wie, że odkrył on także (dla Europejczyków) ananasa.
Stało się to w 1493 roku na wyspie Gwadelupa, gdzie ananas rósł dziko nad rzekami oraz był hodowany przez tubylców. Z czasem Portugalczycy przenieśli uprawę ananasa do Indii, Afryki Południowej, na Jawę i Filipiny, a już w XVII w. ananas był hodowany we wszystkich tropikalnych krajach.

Ananas – Uprawa

Owoc egzotyczny , uprawiany w Brazylii, Meksyku na Hawajach i Filipinach.
Rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.

Witaminy
Zawiera w 100 gramach:  witaminę B1: 0,08 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 20 mg. E: -. Karoten: 0,01 mg oraz minerały
Sód: 2,1. Potas: 170,0. Magnez: 17,0. Wapń 16,0. Fosfor: 9,0 ;Żelazo: 0,4. Jod:
Duży plaster ananasa zawiera 30 mg witaminy C – czyli prawie połowę zalecanej dziennej dawki – a także witaminy A, B, PP oraz miedź,   mangan, cynk, żelazo, sód, fosfor, magnez, potas, wapń, kwas foliowy i bromelinę – enzym rozkładający białko i ułatwiający trawienie.

Zdrowie i Cera
– zaleca się osobom cierpiącym na niestrawność
i słabe wydzielanie soków trawiennych,
– poprawiają funkcjonowanie nerek, pracę wątroby i naczyń wieńcowych.
– działa przeciwzapalne , likwiduje obrzęki.
– Bromelina zmniejsza obrzęki, siniaki, skraca czas wyleczenia urazu,
zmniejsza ból po zabiegu i zwiększa odporność na urazy.

Uwaga:
  Niestety mogą wystąpić skutki uboczne, może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami, dlatego jej stosowanie powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z wysokim ciśnieniem, nadkwasotą, chorobami wątroby i nerek, wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz kobiety w ciąży. Porcja surowego ananasa zawiera 30 kalorii w 100 gramach.